Winnend ontwerp voor woonwijk in Roeselare

Het industrieterrein tussen de Rotse- en de Dammestraat lag er jaren verlaten bij, maar krijgt nu een nieuwe bestemming. Het terrein van acht hectare wordt opgedeeld in woon- en werkruimtes. Er komt een KMO-zone om lokaal ondernemerschap te stimuleren, en een woonwijk met ruimte voor groen.

Voor de indeling van deze woonwijken schreef GML Estate een ontwerpwedstrijd uit, die Avantgarden en Peri’fer samen hebben gewonnen.

In ons ontwerp kiezen we voor een combinatie van verschillende woonvormen: er is ruimte voorzien voor appartementsblokken, kangoeroewoningen, bel-etagewoningen en maisonettes. Woonerven op het terrein zorgen voor een wijkgevoel dat de bewoners uitgenodigt om naar buiten te komen, en mekaar te ontmoeten.

Een groene zone omringt de vier woonwijken. Door bijna de helft van het terrein onbebouwd te laten, worden de woningen voldoende afgeschermd van de spoorweg naast het terrein. Bovendien loopt er ook slechts één verharde weg door het woongebied, die perfect in het landschap geïntegreerd wordt.

Deze ingrepen zorgen voor een duurzame, betaalbare woonwijk in een verkeersluwe ruimte.