Avantgarden wint ontwerpwedstrijd jaagpaden Zemst – Willebroek

De Vlaamse Waterweg nv is verantwoordelijk voor het waterwegennet en de binnenvaart in Vlaanderen. Als beheerder van 2046 kilometer jaagpaden aan deze waterwegen, schreef de Vlaamse Waterweg een ontwerpwedstrijd uit voor de landschappelijke inrichting van de jaagpaden tussen Willebroek en Zemst. Het winnende ontwerp van Avantgarden en SBE  uit Sint-Niklaas voorziet de jaagpaden van ruimte voor ontspanning en recreatie.

Het Kanaal van Willebroek is één van de oudste kanalen in België, en zelfs van Europa. Aan deze waterweg werden vroeger jaagpaden aangelegd om schepen voort te slepen met paardenkracht. Wij verwerken deze elementen ook in het ontwerp aan de hand van boeien, ankers en meerpalen.

Vandaag worden jaagpaden gebruikt voor het onderhoud van kanalen en waterwegen, maar ze maken ook steeds vaker deel uit van fiets- en wandelroutes. Hierop speelt Avantgarden in met een ontwerp dat het landschap combineert met zones voor rust en recreatie. Fietsers en wandelaars worden dankzij uitkijkplatformen en land art uitgenodigd om zich te verpozen aan het water. Het totale traject zal zo’n 11 kilometer lang zijn, en loopt door Willebroek, Kapelle-op-den-bos en Zemst.