Avantgarden plant uitbreiding naar historische Jan Vlemincktoren.

Wie al eens langskwam op onze kantoren in Wijnegem, herkent de oude gebouwen in het Wijnegempark misschien wel. Binnenkort neemt Avantgarden intrek in de iconische Vlemincktoren, een beschermd monument. Anno 2020 worden de gebouwen volledig gerestaureerd in opdracht van de gemeente Wijnegem en worden de vervallen ruimtes ingericht als kantoren. 

Historische site en beschermd monument 

De Jan Vlemincktoren is een overblijfsel van het 16e eeuwse waterkasteel, dat doorheen de tijd een aantal keer werd gemoderniseerd. In 1850 kregen de duiventoren en de aangrenzende gebouwen hun huidige voorkomen, een stijl die paste bij de heraanleg van het historische park tot een Engelse landschapstuin. Sinds 1978 is de Vlemincktoren een beschermd monument, nadat het bijhorende park eerder als beschermd landschap werd aangeduid. 

Volledig gerestaureerd als kantoorruimte

Anno 2020 worden de gebouwen volledig gerestaureerd in opdracht van de gemeente Wijnegem. De toren was een prestigieus gebouw dat in de negentiende eeuw een neogotisch uiterlijk kreeg met slanke ramen en fraai bewerkte gevels. In 1978 werd de Vlemincktoren beschermd als monument, een jaar nadat het gehele Wijnegemhof als beschermd landschap werd aangeduid.